Een kijkje achter de schermen bij ons verantwoordingsorgaan

7 september 2023
Verantwoordingsorgaan met werkbord in 2023

Het verantwoordingsorgaan (VO) van Pensioenfonds Achmea telt 10 leden. Dat is een flinke club. Wat doet ons VO eigenlijk? Wat willen ze bereiken?

VO-leden worden gekozen

Afgelopen voorjaar zijn hiervoor nog verkiezingen gehouden. Welke nieuwe leden erbij kwamen en wie er zijn herkozen, kun je lezen in het kader bij dit artikel. Twee leden die al langer meedraaien in het VO (en dit jaar zijn herkozen) zijn Marco de Kuijer en Andrea Hoogteijling. Zij geven een kijkje achter de schermen.

Andrea: “Ik vind het écht een leuk team”

Dat is ook de reden waarom ik me opnieuw verkiesbaar heb gesteld. Het is een hele gemengde club, heel divers. Qua leeftijd, maar ook qua achtergrond en loopbaan. Maandelijks komen we bij elkaar. Het contact onderling is erg goed.”

Het bestuur is bij elke VO-vergadering aanwezig

Bij de maandelijkse VO-vergadering is altijd iemand vanuit het pensioenfondsbestuur en bestuursbureau aanwezig. Soms zijn er ook vergaderingen met het complete bestuur. Marco: “We worden voortdurend bijgepraat. We weten wat er speelt. Al is het maar omdat we maandelijks alle vergaderstukken van het bestuur ontvangen. Dat zijn toch vaak 700 pagina’s alles bij elkaar.”

Het VO verdeelt het werk naar aandachtsgebieden

Marco legt: “Al naar gelang iemands expertise en interesse hebben we sub-teams gemaakt. Eigenlijk net zoals bij het bestuur. Die hebben ook verschillende commissies. We hebben de aandachtsgebieden verdeeld en in de maandelijkse vergadering houden we een voorbespreking om te bekijken welke onderwerpen we in de vergadering aan het bestuurslid willen voorleggen.”

Het bestuur neemt het VO echt serieus

Marco en Andrea geven aan dat het VO echt wel serieus wordt genomen door het bestuur. “We stellen niet alleen vragen; we geven ook onze mening en reiken ideeën aan. Ook als we ergens bezorgd over zijn laten we dat weten. Het is mooi om te zien dat signalen die wij geven ook worden opgepikt.”

“Verrassend open”

Andrea noemt het contact met het bestuur 'verrassend open'. Dat heeft zij in het verleden wel anders meegemaakt bij een ander pensioenfonds, zegt ze. Andrea kan daarover meepraten omdat ze zelf eerder ook bestuurslid is geweest. “In het bestuur zitten vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers. Bij dat andere fonds zag je dat ze namens hun achterban één blok vormden. Dat is bij ons fonds eerder omgekeerd. Als er bij ons een bestuurslid aanschuift kun je doorgaans niet merken namens wie hij of zij in het bestuur zit. Ze hebben oog voor alles; ze willen een gezond pensioenfonds.”

Veel aandacht voor de nieuwe regeling

Natuurlijk gaat er ook bij het VO veel aandacht uit naar de nieuwe pensioenwet (Wet toekomst Pensioenen) die, na jaren van uitstel en aanpassingen, dit voorjaar is aangenomen. Tot nu toe is het voor het VO vooral kennis vergaren. “Het is niet zo dat wij als VO kunnen kiezen voor een bepaalde regeling. Die keus is aan de sociale partners. Ook het bestuur moet afwachten. Pas als duidelijk is wat voor soort regeling er komt kunnen we er mee aan de slag. Zo wordt bijvoorbeeld de uitvoeringsovereenkomst die moet worden opgesteld ter advisering aan ons voorgelegd.”

Andrea over de nieuwe regeling: “Ik ben heel benieuwd waar we op uitkomen. Wat de wet ons voorschrijft, daar kunnen we niet veel aan veranderen. De nieuwe pensioenregeling moet er komen. Maar in welke vorm? Het is echt spannend waar de sociale partners uiteindelijk voor kiezen. Wel heb ik er vertrouwen in dat belangen goed en evenwichtig worden afgewogen. En daar letten we als VO ook goed op. En dan gaat het niet alleen om het belang van alle deelnemers maar ook van gepensioneerden en ex-deelnemers (‘slapers’). Ons fonds heeft in het verleden laten zien dat hier goed op wordt gelet. Alles bij elkaar hebben we een gezond, sterk pensioenfonds. Daar mogen we blij mee zijn. Ook straks als we een nieuwe regeling hebben.”

Wie zijn er nieuw?

In totaal telt het Verantwoordingsorgaan 10 leden. Het zijn de deelnemers en de gepensioneerden die bepalen wie er in het VO komt. Hiervoor organiseert Pensioenfonds Achmea verkiezingen. Elk lid draait 4 jaar mee. Daarna kunnen ze worden herkozen of ze stoppen. Afgelopen voorjaar waren er verkiezingen. Toen zijn 3 nieuwe leden gekozen en 2 zijn er herkozen. 1 juli 2023 zijn ze begonnen.

Nieuwe of herkozen deelnemers

Namens actieve deelnemers: Ineke Dingemans, Olaf Achterberg, Dave van Baarle en Marco de Kuijer (herkozen). Namens pensioengerechtigden: Peter Baardse en Andrea Hoogteijling (herkozen).

Chat