Met pensioen gaan

Als je met pensioen gaat, verandert er veel. Ook je inkomen ziet er anders uit. Je pensioen gaat standaard in als je 68 jaar bent. Je kunt je pensioen aanpassen aan je eigen wensen.

Je hebt deze keuzes voor je pensioen

Eerder met pensioen gaan

Je kunt bij ons vanaf je 55e jaar met pensioen. Je krijgt dan wel minder pensioen dan op je 68e. Wil je meer dan 10 jaar vóór de start van je AOW met pensioen? Dan mag je niet meer werken voor het deel dat je pensioen ingaat. In Mijn pensioen vind je een video over eerder stoppen met werken.

Voor een deel met pensioen gaan

Wil je niet direct helemaal stoppen met werken? Dan kun je je pensioen in stappen laten ingaan, tot uiterlijk je 68e. Ook over deeltijdpensioen vind je een video in Mijn pensioen.

AOW-overbrugging

Je kunt ervoor kiezen om tot je AOW-datum een hoger pensioen te krijgen. Dit is maximaal 2 keer de AOW-uitkering.

Eerst een hoger of lager pensioen krijgen

Je kunt de 1e jaren een hoger pensioen krijgen. Bijvoorbeeld omdat je nog geen AOW krijgt. Maar eerst een lager pensioen kan ook. De laagste uitkering moet minimaal 70% zijn van de hoogste uitkering.

Ouderdomspensioen ruilen voor partnerpensioen

Wil je dat je partner meer pensioen krijgt als je overlijdt? Dan kun je je eigen ouderdomspensioen ruilen. Bekijk ook de video over uitruilen in Mijn pensioen.

Partnerpensioen ruilen voor extra ouderdomspensioen

Heb je geen partner? Of wil je meer pensioen voor jezelf? Dan kun je het partnerpensioen ruilen. Bouwde je voor 1 januari 2002 al pensioen op? Dan kan het zijn dat je een deel van je partnerpensioen niet kunt ruilen.

Let op! Denk goed na over deze uitruil en bespreek het met je partner. Kies je voor uitruil van je partnerpensioen, dan ontvangt je partner na jouw overlijden géén of een lager partnerpensioen van ons. Je partner moet daarom ook tekenen voor akkoord op de uitruil, want de uitruil kan niet worden teruggedraaid.

Pensioenkeuzes hebben soms invloed op elkaar

Sommige keuzes hebben grote gevolgen, bijvoorbeeld voor belastingen en toeslagen. Sommige keuzes kun je niet combineren. Laat je daarom altijd goed informeren voordat je de keuzes maakt. De uitleg op de website is niet altijd precies genoeg. Het pensioenreglement in laag 3 geeft de juiste informatie.

Dit is handig om te weten

Je krijgt voor je 68e informatie van ons hoe je je pensioen aanvraagt

Ongeveer een half jaar voor je 68e verjaardag krijg je automatisch informatie van ons met uitleg wat te doen. Bedenk goed welke keuzes de beste zijn. Overleg ook met je partner. Kom je er niet uit? Onze collega’s van de pensioendesk helpen je graag een goede keuze te maken. Je maakt makkelijk en snel een afspraak via contact.

Je vraagt de ingang van je pensioen aan met Online pensioneren via Mijn pensioen. Doe dit minimaal 3 en maximaal 12 maanden voor de datum dat je met pensioen wilt gaan. Je geeft online al jouw pensioenkeuzes door. Je ziet dan direct en nauwkeurig de hoogte van je pensioen.

Heb je alle keuzes gemaakt? Stuur de aanvraag dan naar Pensioenfonds Achmea. Bij Online pensioneren in Mijn pensioen staat precies hoe dat werkt en wat je mee moet sturen. Let op, wil je het partnerpensioen omruilen voor extra ouderdomspensioen? Dan moet je partner ook een handtekening zetten. We willen ook een kopie-ID van je partner.

Je krijgt van ons een bevestiging als de gegevens zijn ontvangen.

Laat het op tijd weten als je eerder met pensioen wilt

Wil je eerder met pensioen dan op je 68e? Ga naar Online pensioneren in Mijn pensioen en vraag je pensioen aan.

Bedenk goed welke keuzes de beste zijn. Want keuzes kunnen grote gevolgen hebben. Bijvoorbeeld voor belastingen en toeslagen. Kijk daar goed naar. Overleg ook met je partner. Kom je er niet uit? Onze collega’s van de pensioendesk helpen je graag een goede keuze te maken. Je maakt makkelijk en snel een afspraak via contact. Je kunt natuurlijk ook een externe adviseur inschakelen.

Wij regelen je pensioen volgens jouw keuzes
  • Heb je je keuze gemaakt? Dan krijg je eerst een opgave van het pensioen dat je ongeveer kunt verwachten. Dit bedrag is dus slechts een indicatie en kan nog veranderen, bijvoorbeeld omdat de rente verandert of omdat we gemiddeld langer leven. Wil je hierover meet weten, neem dan contact op met de pensioendesk.
  • Bij de 1e betaling van je pensioen krijg je een opgave van je definitieve pensioenbedragen.
  • Je krijgt je 1e pensioen rond de 23e van de maand waarin je 68 jaar wordt. Of van de maand die je zelf koos als je eerder met pensioen gaat.
  • Zolang je leeft, krijg je je pensioen elke maand op je rekening.
  • Je hoort elk jaar of je pensioen omhoog gaat. Je pensioen groeit dan mee met de prijzen als dit financieel kan.
  • Ook als je gaat scheiden, stopt met samenwonen of verhuist kan je pensioen veranderen. Geef veranderingen in je situatie daarom altijd aan ons door.
Je hebt een klein pensioen

Heb je een klein pensioen, lager dan € 592,51 bruto per jaar (2024)? Dan mogen we dit in 1 keer aan jou betalen. Jij en je nabestaanden krijgen na die betaling geen pensioen meer van ons fonds. Dit heet afkoop.

10% van je pensioen ineens opnemen

Er is een wetsvoorstel dat regelt dat je 10% van de waarde van je pensioen ineens op kunt nemen als je op of na 1 januari 2025 met pensioen gaat. Het is nog niet zeker of het voorstel ook doorgaat. In Mijn pensioen vind je deze mogelijkheid daarom nog niet terug.

Achmea heeft een gepensioneerdenvereniging

Geïnteresseerd? Kijk op ageevee.nl, de website van de Achmea Gepensioneerden Vereniging.

Je wilt binnenkort met pensioen gaan

In 3 stappen weet je meer!

Chat