Deeltijdwerk zorgt voor pensioenkloof

15 mei 2023
Oudere dame met laptop

Vrouwen krijgen gemiddeld 40 procent minder pensioen dan mannen (bron: Netspar). Dat komt omdat vrouwen vaker in deeltijd werken. Nergens in Europa gebeurt dat zoveel als in Nederland.

Van alle vrouwelijke medewerkers bij Achmea werkt bijna 40% in deeltijd. Bij de mannelijke collega’s is dat 10%. Het aantal vrouwelijke deeltijders is dus 4 keer zo hoog. Dat sluit aan bij de resultaten van het rapport dat Netspar (onafhankelijk kennisnetwerk voor pensioen en oudedagsvoorziening) hierover publiceerde. Uit onderzoek van deze pensioendenktank blijkt dat Nederlandse vrouwen gemiddeld bijna € 20.000,- pensioen per jaar ontvangen. Voor mannen is dat zo’n € 34.000,-

‘Omstandigheden en regels uit het verleden hebben bijgedragen aan deze genderpensioenkloof’

De onderzoekers verwijzen onder meer naar het arbeidsverbod voor gehuwde vrouwen, een wetsbepaling die tot 1958 gold. Ook was er in het verleden in veel mindere mate sprake van gelijke behandeling van mannen en vrouwen. Daardoor is de kloof groot voor met name vrouwen die nu al met pensioen zijn, of dat bijna. Daarnaast werken vrouwen vaak minder uren dan mannen, en werken ze ook in sectoren waar gemiddeld genomen meer in deeltijd wordt gewerkt en daarom minder pensioen opgebouwd wordt. Voorbeelden zijn schoonmaak, onderwijs en gezondheidszorg.

De onderzoekers zien wel dat de kloof kleiner wordt

Vooral omdat vrouwen meer zijn gaan werken. ‘Een 60-jarige vrouw in 2014 heeft tweeënhalf keer meer pensioen opgebouwd dan een 60-jarige vrouw in 2005.’ Desalniettemin blijft die kloof – als het zo doorgaat – nog zeker 20 jaar bestaan, waarschuwt de denktank.

Een simpele oplossing bestaat volgens de onderzoekers niet, maar er is wel een aantal dingen dat kan helpen

Zo zou een verruiming van de verlofmogelijkheden voor vaders en ouders ertoe kunnen leiden dat moeders gemakkelijker kunnen werken. Ook een verhoging van de pensioenopbouw tijdens ouderschapsverlof kan helpen de kloof te verkleinen. De onderzoekers hebben ook een boodschap voor de sector: ‘Zorg dat vrouwen die overwegen minder te gaan werken, beter worden geïnformeerd over de gevolgen daarvan voor hun pensioeninkomen’. Ook roepen ze op tot een verbetering van de pensioenopbouw in sectoren waarin veel vrouwen actief zijn.

Hoeveel pensioen krijg jij straks?

Laat je niet verrassen. Verdiep je op tijd in je pensioen. Stel jezelf de vraag: heb ik straks genoeg aan mijn AOW en mijn pensioen? Of is het verstandig dat ik maandelijks wat extra geld opzij zet. Hoe eerder je daarmee begint, hoe meer plezier je er straks van hebt. Op je persoonlijke pensioenportaal Mijn pensioen kun je gemakkelijk zien hoeveel pensioen je straks krijgt, ook als je meer of minder gaat werken. Probeer het eens uit.

Chat