Pensioenfonds Achmea verhoogt alle pensioenen met 10,51%

16 december 2022
Spaarvarken met muntjes

Het bestuur heeft besloten alle pensioenen per 1 januari 2023 met 10,51% te verhogen. Onze financiële situatie en de wet laten dat toe. Zo behoudt je pensioen zoveel mogelijk zijn waarde.

Pensioengerechtigden ontvangen in januari meteen de verhoogde pensioenuitkering

Omdat het besluit medio december is genomen, konden we het op tijd in onze administratie verwerken. Andere deelnemers zien de verhoging in de loop van het eerste kwartaal van 2023 terug in Mijn pensioen.

De verhoging van je pensioen is ook dit jaar lager dan de prijsinflatie

De prijsinflatie was namelijk 16,93% in oktober van dit jaar. Dat is de maand waar we volgens ons beleid naar kijken bij de bepaling van de pensioenverhoging, die we ook wel indexatie of toeslag noemen. Omdat de inflatie erg hoog is, heeft het bestuur dit jaar extra zorgvuldig gekeken naar de pensioenverhoging.

Onze financiële situatie is voldoende om de pensioenen met 10,51% te verhogen

Met deze verhoging volgen we onze gebruikelijke regels voor het verhogen van de pensioenen. We vonden het niet nodig om de pensioenen minder te verhogen dan 10,51%. Onze financiële situatie is namelijk relatief goed. Tegelijkertijd vonden we het ook niet verstandig om de pensioenen extra te verhogen. Het bestuur ziet de komende periode nog veel onzekerheid in de economische verwachtingen. Ook vindt het bestuur het belangrijk dat er voldoende buffer overblijft in de aanloop naar de verwachte invoering van de nieuwe pensioenwetgeving. Die is op dit moment in behandeling bij de Tweede Kamer. En hoe meer indexatie we nu geven, hoe meer onze financiële situatie verslechtert. De indexatie zorgt er immers voor dat onze verplichtingen toenemen.

Bij verhoging van pensioen lees je alle details over ons toeslagbeleid.

De koopkracht van je pensioen neemt af

Dit jaar is het niet gelukt de volledige prijsinflatie toe te kennen. Ook in het verleden was dat soms het geval. We gaven de afgelopen 12 jaar in totaal bijna 22% pensioenverhoging terwijl de prijsinflatie bijna 35% was. Wees je er bewust van dat de koopkracht van je pensioen daardoor verminderd is. Bekijk regelmatig je pensioensituatie in Mijn pensioen en mijnpensioenoverzicht.nl en beoordeel of het voor jou nodig is om maatregelen te treffen.

Heb je vragen?

Neem dan contact op met onze pensioendesk. Wij helpen je graag!

Chat