Maak kennis met Dilia en Tom

16 februari 2024
Foto Dilia en Tom

“Ik wil me maatschappelijk nuttig maken. Noem het mijn part het ‘Eldest Daughter Syndrome’; oudste dochters die ook in hun latere leven de neiging hebben om verantwoordelijkheid op zich te nemen. Zo’n type ben ik dus.” Dilia Leitner (50, werkzaam bij Zilveren Kruis) heeft een commerciële, zakelijke achtergrond. Na haar studie Bedrijfskunde werkte ze bij diverse grote concerns zoals VNU, KPN, ABN AMRO en Fortis. Ook heeft ze ruime bestuurlijke ervaring (12 jaar lokale politiek en fractievoorzitter in de gemeente Haarlem). “Ik ben goed thuis op het gebied van strategie en marketing van organisaties. En tegelijkertijd ben ik ook zeer maatschappelijk betrokken. Die twee kanten wil ik graag combineren. Vandaar dat ik bij een zorgverzekeraar ben gaan werken. Ook de bestuursfunctie bij Pensioenfonds Achmea spreekt me daarom aan.”

Pensioenkennis bijspijkeren

Enige tijd geleden volgde ze een opleiding ‘toezichthouder’. “Die studie ging over thema’s als transparant bestuur, het maatschappelijk verantwoord runnen van een organisatie, cultuur en leiderschap. Ook dat kan ik nu prima gebruiken voor mijn rol in het bestuur.” Om haar kennis op pensioengebied bij te spijkeren en om te voldoen aan de eisen van De Nederlandsche Bank volgt Dilia komende tijd een scholingsprogramma (onder meer aan de Nyenrode Business Universiteit). 

“Pensioen dichterbij brengen”

Het bestuur zocht naar een kandidaat die ook de portefeuille ‘Communicatie’ op zich kan nemen. Dilia: “Ik ben mijn loopbaan begonnen in de communicatie, maar ook later als marketeer ben je bezig met doelgroepen en de belevingswerelden die daar bij horen. Ook bij pensioenfondsen heb je daar sterk mee te maken. Jonge mensen die net beginnen met werken kijken natuurlijk heel anders tegen pensioen aan dan iemand van zestig. Maar of je nu jong bent of ouder; het is de kunst om pensioen als onderwerp naar het hier en nu te halen. Ook voor jonge ouders die net een kindje hebben gekregen is pensioen belangrijk. Of als je je eerste huis gaat kopen. Met pensioencommunicatie kun je op die belevingswereld inspelen. Zo haal je pensioen dichterbij en is het geen ver-van-mijn-bed-show meer.”

“Het Pensioenfonds is ’n beetje mijn kindje”

Tom Boltje (67) kent de pensioenwereld op zijn duimpje. Tot hij in 2022 met pensioen ging was hij vele jaren adviseur van pensioenfondsen (vooral op het gebied van vermogensbeheer). Een jaar is hij weggeweest maar nu keert hij terug als bestuurslid van zijn eigen pensioenfonds. “Ik heb nog aan de wieg gestaan bij Pensioenfonds Achmea”. (Tom was betrokken bij de oprichting toen in 2009 Stichting Pensioenfonds Achmea Personeel fuseerde met Stichting Pensioenfonds Interpolis). Hoe heeft ‘zijn kindje’ het tot nu toe gedaan vindt hij? “Het fonds wil tot de beste van Nederland horen. En dat is heel aardig gelukt.”

In het bestuur zorgt hij voor extra expertise op het gebied van beleggen. “Mijn hele carrière ben ik op dat gebied werkzaam geweest. Eerst bij ABN AMRO en andere banken en later ook bij Achmea Investment Management. Gaandeweg is de focus steeds meer op pensioenfondsen komen te liggen.”

Aan de Erasmus Universiteit volgde hij in 2014 nog de opleiding Certified Pension Executive. “Mijn klanten waren pensioenfondsbestuurders. Buiten het vermogensbeheer wilde ik graag weten wat zij nog meer op hun bord krijgen. Die opleiding komt nu natuurlijk goed van pas.”

“Van dichtbij meemaken”

Waarom is Tom nu toch weer in het pensioenwereldje gestapt? “Dat heeft alles te maken met de nieuwe pensioenwet. Dat is een flinke kluif. Dat is echt uitdagend. Daar zet ik graag mijn tanden in. Alles bij elkaar is het een grote transitie waarvan ik de aanloop nog heb meegemaakt. Nu het er echt op aankomt merk ik dat ik het graag van dichtbij wil meemaken.”

 

Chat