Uitstel besluit nieuwe pensioenregeling

27 december 2023
Logo Onderweg-naar-nieuw-pensioen

Sociale partners hadden de ambitie er in 2023 uit te komen. De nieuwe pensioenregeling moet er komen vanwege de Wet toekomst pensioenen (Wtp). Sociale partners praten hier al geruime tijd met elkaar over, ook tijdens de cao-onderhandelingen van het afgelopen half jaar. Het onderwerp nieuwe pensioenregeling bleek toch te lastig om dit jaar al afspraken over te maken. Daarom praten sociale partners hier in het nieuwe jaar over door.

Doel is dat sociale partners in het voorjaar belangrijke besluiten nemen

Dan gaat het onder meer over de keuze van de regeling en de premie die werkgever en werknemer inleggen.

Beoogde datum van invoering wordt 1 januari 2027

Sociale partners waren eerder van plan de nieuwe regeling per 1 januari 2026 in te voeren. Nu de besluiten pas in het voorjaar van 2024 worden genomen, is het te kort dag om die datum te halen. Vandaar dat cao-partijen er nu naar streven om de regeling een jaar later in te laten gaan. Zorgvuldigheid gaat immers voor snelheid, zeker bij deze ingrijpende verandering!

Meer informatie vind je op onze website

Je vindt er een speciale pagina over de Wtp, met onder meer een Q&A. Daarin lees je onder meer dat belangen van pensioengerechtigden bij sociale partners worden vertegenwoordigd door de Achmea Gepensioneerdenvereniging (AGV). Ook is er een vereniging van oud-medewerkers (VSPA) die de belangen van die groep vertegenwoordigd bij de sociale partners. Je kunt je bij deze belangengroepen aansluiten.

Chat