Pensioenverhoging 2024

23 december 2023
Spaarvarken met muntjes

Het bestuur heeft besloten alle pensioenen per 1 januari 2024 met 2,95% te verhogen

Onze financiële situatie en de wet laten dat toe. Zo behoudt je pensioen zoveel mogelijk zijn waarde.

Pensioengerechtigden ontvangen vanaf februari de verhoogde pensioenuitkering

In februari 2024 ontvangen zij naast de verhoogde uitkering over februari, ook de nabetaling van de verhoging over januari 2024. Andere deelnemers zien de verhoging in de loop van het eerste kwartaal van 2024 terug in Mijn pensioen.

Het bestuur heeft dit jaar extra zorgvuldig gekeken naar de pensioenverhoging

Daar waren verschillende redenen voor. Wil je daar meer over weten? Hieronder gaan we er op in.

Heb je vragen?

Neem dan contact op met onze pensioendesk. Zij helpen je graag!

Meer informatie over de pensioenverhoging per 1 januari 2024

Nadere toelichting van het bestuur op het besluit over de verhoging

Met deze verhoging volgen we in de basis onze gebruikelijke regels voor het verhogen van de pensioenen. Er was wel sprake van een bijzondere situatie. Het CBS besloot namelijk vanaf het voorjaar van 2023 de methode voor het berekenen van de inflatie aan te passen. Daardoor waren de inflatiecijfers van dit jaar niet (goed) vergelijkbaar met die van vorig jaar.

Normaal gesproken kijken we voor de verhoging naar de consumentenprijsindex (CPI afgeleid) per eind oktober. Dit jaar liet die een inflatie van -2% zien, een prijsverláging dus. We hadden dan de pensioenen niet kunnen verhogen. Het bestuur vond dat onredelijk en ongewenst. De daadwerkelijke stijging van de prijzen van het afgelopen jaar was namelijk hoger.

Het bestuur besloot daarom te kijken naar de door het CBS gepubliceerde officiële inflatie over de afgelopen 2 jaar. Dit geeft een goed beeld van de daadwerkelijke prijsstijging. Die was over 2 jaar in totaal 14,6%. Een groot deel daarvan wordt nu gecompenseerd met de pensioenverhogingen van dit jaar, 2,95%, en vorig jaar, 10,51%. Kijkend naar onze doelstelling, een waardevast pensioen voor onze deelnemers en pensioengerechtigden, is het bestuur van mening dat deze verhoging passend en evenwichtig is. Onze financiële situatie is namelijk nog steeds relatief goed.

De inflatie in de afgelopen 2 jaar die we niet compenseerden, administreren we als gemiste indexatie over de afgelopen 2 jaar. Als de financiële situatie het toelaat, wordt deze in de toekomst alsnog verleend. Dat noemen we inhaalindexatie.

Hoe is de verhoging van 2,95% bepaald?

Onze maatstaf voor de verhoging van de pensioenen is de verhoging van de consumentenprijsindex (CPI afgeleid) per eind oktober. Het CBS heeft de methode voor het berekenen van deze inflatie aangepast omdat de huidige methode voor 2022 tot een te hoge inschatting van de prijsstijgingen leidde (wil je meer weten, lees dan het artikel van het CBS hierover). Daardoor ontstond voor dit jaar een te lage inschatting van de prijsontwikkeling, namelijk -2,0%.

Het CBS heeft ook een inschatting gemaakt van de daadwerkelijke verhoging van de prijzen in 2023 op basis van de nieuwe methode. Deze bedraagt eind oktober 3,5%. Dit heeft het bestuur als maatstaf genomen voor de verhoging van de pensioenen. Hierop heeft het bestuur ons normale beleid voor verhoging van pensioen toegepast. Daaruit volgde dat we de pensioenen konden verhogen met 2,95%. Inflatie in 2022 en 2023 die we niet compenseerden, administreren we als gemiste indexatie over die 2 jaar.

In de aanloop naar het nieuwe pensioenstelsel is het mogelijk om pensioenen nog meer te verhogen. We vonden het echter verstandig om ons reguliere beleid te volgen. Het bestuur ziet de komende periode nog veel onzekerheid in de economische verwachtingen. Ook vindt het bestuur het belangrijk dat er voldoende buffer overblijft in de aanloop naar de invoering van een nieuwe pensioenregeling onder de Wet toekomst pensioen. En hoe meer indexatie we nu geven, hoe meer onze financiële situatie verslechtert. De indexatie zorgt er immers voor dat onze verplichtingen toenemen.

De koopkracht van je pensioen neemt af: beoordeel of je maatregelen moet nemen

Het is de afgelopen 2 jaren niet gelukt de volledige prijsinflatie toe te kennen. Ook daarvoor was dat soms het geval. Wees je er bewust van dat de koopkracht van je pensioen daardoor verminderd is. Bekijk regelmatig je pensioensituatie in Mijn pensioen en mijnpensioenoverzicht.nl en beoordeel of het voor jou nodig is om maatregelen te treffen.

Heb je daar vragen over? Neem dan contact op met onze pensioendesk. Je kunt ze mailen via Contact in Mijn pensioen of bellen op 055-5797400. Ze helpen je graag.

 

Chat