"Denk niet dat pensioenfondsen dadelijk weer in rustiger vaarwater komen"

7 september 2023
Wouter-van-Eechoud-Raad van toezicht

“Deelnemers en gepensioneerden kun je zien als ‘klanten’ van het pensioenfonds. Wat mij fascineert is hoe je met die klanten omgaat. Zij zijn de spil waar alles om draait. Pensioenfondsen vinden het vaak moeilijk om hun behoeften écht centraal te stellen.” Een interview met Wouter van Eechoud, nieuw lid van onze Raad van Toezicht.

Wouter is kenner van zowel de bancaire- als de pensioenwereld. Hij vergelijkt beide sectoren graag met elkaar. “Net zoals een bank is een pensioenfonds een financiële instelling. Een belangrijk verschil is dat banken veel verschillende soorten klanten hebben. Bij pensioenfondsen is dat anders. De klantgroepen van deelnemers en gepensioneerden zijn redelijk eenduidig. En ook de relatie is heel direct. Dat biedt vele mogelijkheden. Op tal van manieren is in te spelen op klantbehoeften. Pensioenfondsen doen dat in mijn ogen nog veel te weinig.”

“Grootste veranderingen komen over 10 jaar”

“Door de nieuwe wetgeving worden alle pensioenfondsen gedwongen om nieuwe regelingen op te tuigen. Daar hebben we nu onze handen vol aan. Maar laten we vooral niet denken dat het om een tijdelijke ‘klus’ gaat en dat we over een paar jaar weer in rustiger vaarwater terecht komen: wanneer de nieuwe regelingen zijn doorgevoerd komen de grootste veranderingen pas.”

Aan de ene kant noemt Wouter de groep van deelnemers en gepensioneerden 'redelijk eenduidig', maar dat betekent niet dat je dus deelnemers en gepensioneerden over een kam kunt scheren. “Het idee van one size fits all klopt niet meer. Verschillen tussen deelnemers nemen alleen maar toe. Kijk bijvoorbeeld naar de flexibilisering van de arbeidsmarkt. De vaste baan van 8 tot 5 maakt meer en meer plaats voor andere vormen: parttime banen, dubbele banen, tijdelijke banen. Ook hebben onze deelnemers hele verschillende ‘financiële huishoudingen’: een eigen woning of een huurhuis, een werkende partner, ander vermogen of inkomen. Welke rol neem je daarbij op je als fonds? Hoe zorg je er voor dat je blijft aansluiten bij de veranderingen en de wensen die er leven?”

Digitale service

De behoefte aan hulp of advies verschilt van persoon tot persoon. “Je hoeft echt niet bij iedereen aan de keukentafel aan te schuiven”, zegt Wouter. “Met slimme innovatieve producten en diensten kun je heel ver komen.” Hij wijst weer als voorbeeld naar dienstverlening van fintech en banken. “Kijk naar de apps die ze inzetten. Ze bieden gemak en inzicht; ze helpen je keuzes te maken. Digitalisering biedt veel mogelijkheden. Handig gebruik maken van data. Ook op pensioengebied. Steeds gaat het weer om de vraag: wat is voor onze deelnemers en gepensioneerden belangrijk en wat kunnen wij daarin betekenen? Dat moet het uitgangspunt zijn voor pensioenfondsen.”

Hoe was de kennismaking met Pensioenfonds Achmea?

Sinds kort (juli 2023) is hij toegetreden tot de Raad van Toezicht van Pensioenfonds Achmea. Hoe was de eerste kennismaking voor Wouter? “Het is natuurlijk een pensioenfonds van een coöperatief concern in de financiële sector. Er is veel kennis. En er is affiniteit met de materie. Ik zie ook een op samenwerking gerichte cultuur. Dat is prettig en zorgt ook voor een degelijke aanpak. De eerste kennismaking voelt dan ook heel goed. De grote uitdaging wordt natuurlijk: hoe zetten we de nieuwe regeling goed op poten en daarna de nog veel belangrijkere vraag hoe blijven we als pensioenfonds relevant in een wereld waarin veranderingen alleen maar sneller en sneller gaan. Niemand weet hoe het er over 30 jaar uitziet.”

Wouter van Eechoud (57) is nieuw in onze Raad van Toezicht. De raad telt 3 leden en dat zijn altijd onafhankelijke pensioenexperts die van buitenaf komen. Wouter werkte onder meer bij De Nederlandsche Bank waar hij toezicht hield op pensioenfondsen. Tot op de dag van vandaag is hij nog steeds uitvoerend bestuurder en directeur bij het pensioenfonds van IBM in Nederland. Ook werkt hij voor de Erasmus Universiteit in Rotterdam waar hij programmamanager Communicatie & innovatie is voor de opleiding Certified Pensioenexecutive (CPE). Verder verzorgt hij bij Tilburg University gastcolleges voor Netspar (denktank en kennisnetwerk op het gebied van economische en sociale gevolgen van pensioenen, vergrijzing en ‘de oude dag’).
Chat