Eerste Kamer geeft Wet toekomst pensioenen groen licht

6 juni 2023
Logo Onderweg-naar-nieuw-pensioen

Na de Tweede Kamer heeft nu ook de Eerste Kamer ingestemd met de Wet toekomst pensioenen (Wtp). Sociale partners en pensioenuitvoerders hebben nu tot 1 januari 2028 de tijd om de aanpassingen hiervoor door te voeren.

Nieuwe pensioenwetgeving met een jaar uitgesteldDe komst van de nieuwe pensioenwet is meerdere keren uitgesteld. Nu ook de Eerste Kamer instemde, is er eindelijk duidelijkheid en kan de wet op 1 juli 2023 ingaan. Sociale partners en Pensioenfonds Achmea hebben ondertussen niet stil gezeten. We zijn al een tijdje bezig met de voorbereidingen.

Je pensioen gaat veranderen

Op dit moment verandert er nog niets. Maar uiteindelijk zal voor iedereen het pensioen veranderen. Of je nu bij ons werkt of gewerkt hebt, en ook als je al pensioen ontvangt. We bereiden de aanpassing van onze pensioenregeling aan de nieuwe wetgeving zorgvuldig voor. De komende jaren zal stap voor stap duidelijk worden wat de veranderingen voor jou persoonlijk betekenen.

Ons oude pensioenstelsel voldoet niet meer

Met nieuwe regels maken we ons pensioen toekomstbestendig. Je pensioen wordt persoonlijker. Je ziet duidelijker hoeveel premie jij en je werkgever voor pensioenen inleggen. De beleggingen en de risico’s daarvan passen straks beter bij jouw leeftijd. Tegelijkertijd wordt je pensioen meer afhankelijk van hoe het met de economie gaat. Je pensioen gaat eerder omhoog als het goed gaat met de economie, maar het gaat ook (eerder) omlaag als het slechter gaat.

Je pensioen verandert naar verwachting op 1 januari 2026

Voor Achmea en haar sociale partners is 1 januari 2026 de richtdatum voor overgang naar de nieuwe pensioenregeling. Samen met haar sociale partners en Pensioenfonds Achmea, maakt Achmea een aantal belangrijke keuzes voor jouw nieuwe pensioenregeling. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de keuze voor één van de twee pensioenregelingen en het overhevelen van je huidige pensioen naar de nieuwe regeling. Dat laatste noemen we ‘invaren’. Het is de bedoeling dat de belangrijkste keuzes uiterlijk halverwege 2024 gemaakt zijn. Dan kunnen we starten met de voorbereiding van de daadwerkelijke overgang. En we kunnen je dan steeds meer inzicht geven in wat de overgang voor jou betekent.

We informeren je steeds over de laatste ontwikkelingen

Op onze pagina over de nieuwe pensioenwet lees je wat er verandert en wat dat betekent voor jouw pensioen. Houd onze nieuwsbrieven en website in de gaten en zorg dat je op de hoogte blijft.

Zorg dat we je op de hoogte kunnen houden

Check op Mijn Pensioen of wij jouw privé-e-mailadres hebben! Zo mis je nooit informatie over je pensioen.

Onze pensioendesk staat voor je klaar

Bij contact kun je je vragen stellen. De medewerkers van onze pensioendesk helpen je graag!

Chat