Na je pensioen zzp’er worden? Dat heeft volop voordelen!

14 maart 2023
Oudere man in kantoor

Hoezo stoppen? Steeds vaker starten gepensioneerden een eigen bedrijf. Volgens cijfers van de Kamer van Koophandel waren dat er 4.380 in 2021. Kriebelt het ook bij jou?

Wist je dat 1 op de 10 zzp’ers ouder is dan 65 jaar?

Werkgevers huren steeds vaker pensionado’s in die als zelfstandige werken. Oudere freelancers of zzp’ers (geen verschil, ze zijn beide zelfstandig ondernemer) zijn flexibel en hebben brede kennis en ervaring. In de huidige krappe arbeidsmarkt neemt de vraag alleen maar toe. Volgens cijfers van het CBS waren er in 2020 driehonderdduizend werkende 65-plussers (3,3 procent van alle werkenden). Tot de leeftijd van 67 jaar is er vaak nog sprake van een arbeidsrelatie (vast of flexibel), daarna zijn zelfstandigen in de meerderheid. In 2020 telde ons land bijna 20.000 ondernemers ouder dan 75 jaar.

Er zijn allerlei redenen waarom pensionado’s er voor kiezen om te blijven werken

Mensen werken na hun pensioenleeftijd door omdat bijvoorbeeld het opgebouwde pensioen te laag is. Een ander ziet er tegenop om afscheid te nemen van zijn werkzame leven en wil zijn of haar kennis en ervaring blijven benutten. Weer anderen gaan juist totaal iets anders doen; bijvoorbeeld iets waar ze altijd van gedroomd hebben.

“Zo zie je nog eens wat”

Voor de 72-jarige Lex is één ding duidelijk: van helemaal niks doen wordt niemand gelukkig. Voor een financieringsmaatschappij rijdt hij heel Nederland, België en Luxemburg door om voorraden van bedrijven te controleren. “Zo zie ik nog eens wat van Europa. Ook ontmoet ik steeds weer nieuwe mensen. Ik ben er blij mee.”

Starten als zelfstandige is vlot geregeld

Het begint meestal met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK). Daar wordt dan ook gevraagd welke rechtspersoon je jouw zaak wilt geven. Meestal zal dat een eenmanszaak zijn. Maar als risico’s groot zijn, kan het ook slim zijn een BV op te richten. Overigens is een KvK-inschrijving niet altijd nodig. Als je slechts af en toe een klusje doet, of als je bijvoorbeeld maar 1 opdrachtgever hebt, hoef je geen KvK-registratie aan te vragen. De Belastingdienst ziet jou dan niet als ondernemer. Voor je jaarlijkse aangifte tel je de facturen die hebt gestuurd op en trek je er de kosten van af. Het resultaat tel je op bij je jaarinkomen (pensioen en aow) en vul je in op je jaaraangifte inkomstenbelasting.

Naast een KvK-inschrijving is het ook belangrijk dat je een zakelijke bankrekening opent. Zo kun je zakelijke inkomsten en uitgaven duidelijk scheiden van je privé-geld. Dat is wel zo overzichtelijk. Ook is een boekhoudprogramma handig. Hiermee kun je meestal ook heel handig digitaal facturen versturen. Online kun je hiervoor allerlei programma’s (ook gratis) vinden. Voor bepaalde werkzaamheden kan het ook slim zijn om een verzekering af te sluiten. Dat ligt aan de risico’s waarmee je te maken hebt.

Goed om te weten als je na je pensioen gaat ondernemen

Heb je een eenmanszaak? Dan krijg je met verschillende soorten belastingen te maken. Over de winst die je maakt, betaal je inkomstenbelasting. Ook krijg je te maken met omzetbelasting. Het verschil tussen de btw die je betaalt en ontvangt moet je aangeven bij de Belastingdienst. Verder kun je als ondernemer gebruik maken van allerlei aftrekposten. Besteed je minimaal 1.225 uur aan je bedrijf? Dan mag je gebruikmaken van de zelfstandigen- en startersaftrek. Is je omzet lager dan € 20.000,-? Dan kan de kleineondernemersregeling (KOR), een vrijstelling voor de omzetbelasting, gunstig zijn. Kijk op de website van de Kamer van Koophandel voor meer praktische tips als je na je pensioen gaat ondernemen.

Je bent nooit te oud om een eigen zaak te beginnen

Eigenlijk zijn er alleen maar pre’s om na je pensioen voor jezelf te beginnen. Je hebt de tijd, de ervaring en vaak ook al de nodige contacten (misschien is Achmea wel je eerste klant?). Bovendien is de druk van de ketel. Je hoeft niet bang te zijn dat je geen geld hebt, want maandelijks komen je aow en pensioen binnen. Dat is zo en dat blijft. Je mag als gepensioneerde onbeperkt bijverdienen.

Werken houd je fit

Doorwerken als zelfstandige geeft gepensioneerden het gevoel dat ze ‘nog meedoen in de maatschappij’. Je blijft onder de mensen, je ziet collega’s en je kunt er een leuke cent mee bijverdienen. Sommigen zien hun pensioen als een eindeloze vakantie, maar dat kan na een tijdje ook best gaan vervelen. Doorwerken houdt je ook fit. Hoe vaak hoor je niet hoe snel mensen achteruitgaan nadat ze gestopt zijn met werken? Dit wordt ook onderbouwd door onderzoek. Daaruit blijkt dat mensen die blijven doorwerken een hogere levensverwachting hebben dan mensen die eerder stoppen.

Na je pensioendatum heb je nog een heel leven voor je

Op veel werkvloeren horen vijftigers al tot de oudjes. De naam 50PLUS als partij voor ouderen draagt daar ook aan bij. Het is opmerkelijk hoezeer de praktijk vaak totaal anders blijkt. Vitale mensen met nog een heel leven voor zich die nog van alles willen en kunnen. Gerontoloog (ouderendeskundige) Jan Baars: “Als vijftigplussers al tot de ouderen worden gerekend, dan betekent dit dat we het grootste deel van ons leven ‘oud’ zijn. Als de fase van ‘volwassenheid’ van je 20e tot je 50e duurt, hebben we het over een periode van zo’n 30 jaar. Daar komt dus nog een langere levensperiode achteraan. We leven steeds langer en gezonder.” Jan zegt nog net niet dat je gek bent als je als gepensioneerde achter de geraniums gaat zitten.

Door te blijven werken hou je een doel voor ogen

Werken geeft houvast. Van een zwart gat na pensionering is geen sprake. De kennis en ervaring die je hebt opgedaan, is een prima basis om als zelfstandige verder te gaan. In dezelfde richting of juist heel iets anders. Jij mag kiezen. Ook hoeveel uur je werkt. Fulltime of parttime; dat bepaal je lekker zelf.

Vraag: Ben jij ouder dan 68 en nog aan het werk als zzp’er?

Bijvoorbeeld omdat je actief wil blijven? Of om je pensioen aan te vullen? Laat ons dat weten. We zijn benieuwd naar je verhaal. Graag wijden we er in de nieuwsbrief een interviewartikel aan. Neem dan contact met ons op.

Chat