Nieuws

Actuele informatie van en over Pensioenfonds Achmea.

Ons fonds haalde het hoogste rendement

Net als andere pensioenfondsen belegt ons fonds de ontvangen pensioenpremies. Dat doen wij zorgvuldig, gedegen en maatschappelijk verantwoord. En met succes! In een recent onderzoek staan wij aan de top met een gemiddeld beleggingsrendement per jaar van 9,1%.

Ons fonds haalde het hoogste rendement 1

Het onderzoek gaat over de periode 2013 – 2017. Pensioen Pro (een platform voor discussie en kennisdeling in de pensioensector) en First Pensions (een bedrijf dat de pensioensector ondersteunt) voerden het uit. De vijftig grootste pensioenfondsen in Nederland zijn in het onderzoek betrokken.

Gepaste trots

Gerard Warmerdam, voorzitter van de commissie die verantwoordelijk is voor beleggingen, is blij met de behaalde eerste plaats. “We beleggen met het geld van onze deelnemers, voormalige deelnemers en gepensioneerden. Daar zijn we ons als bestuur erg van bewust. We hebben dan ook veel deskundigheid in huis op het gebied van beleggen. Deze is gebundeld in onze balansmanagementcommissie. De richtlijn voor onze beleggingen is ons beleggingsbeleid. Dit alles heeft zijn vruchten afgeworpen. Ik ben er trots op dat we zo’n mooi beleggingsresultaat hebben behaald. En vooral: dat we er als fonds goed voorstaan.”

Risico’s blijven bestaan

Toch is een waarschuwend geluid op zijn plaats. “Beleggen blijft risico’s nemen”, aldus Gerard. “De uitkomst van het onderzoek zegt daarom niets over de toekomst. Van 2013 tot 2017 daalde de rente. Daar profiteerden we van omdat we ons tegen een mogelijke rentedaling hadden ingedekt. Ook stegen de aandelenkoersen in deze periode. Dat zou op termijn kunnen veranderen. Er is dus nooit een garantie dat ons rendement zo blijft en we de pensioenen altijd kunnen verhogen.”

Hoog score rendement/risico

Het onderzoek bekeek ook het voor risico gecorrigeerde rendement van pensioenfondsen. Dit laat zien hoeveel risico een pensioenfonds neemt om zijn rendement te halen. Ondernemingspensioenfondsen behalen op dit gebied de beste resultaten. In deze ranglijst staat Pensioenfonds Achmea op de tweede plaats.

Meer nieuwsberichten